Angle Up

Videomontaaž: Reet Linna pastellportree valmimine

 

Reet Linna pastellportree (Aapo Pukk)

ETV saade "Ringvaade" on suvel sama värvikirev ja vaheldusrohke kui aastaaeg ise. 15. juuli "Ringvaade suvel" saates käis saatejuht Reet Linnal külas portreekunstnik Aapo Pukk. Saate vältel pildistas fotograaf Kairit Leibold kaadritaguseid vaateid pastellmaali valmimisest, mille põhjal Walgus tegi kokkuvõtva videomontaaži.

Videomontaaž maali valmimisest on poolteist minutit pikk (Instagrami lühendatud variandis üks minut) ning sobib ülesehituselt sotsiaalmeedias kajastamiseks. Rahulik tempo montaažis annab edasi maalimise meeleolu ning jätab aega pildi jälgimiseks.

25 aastat tagasi tegid Aapo Pukk ja Reet Linna üheskoos saadet "Mõttemaal". Pukk on Linnat maalinud ka 2016. aastal "Prillitoos" saates, tookord õlivärvidega. Seda saab järele vaadata ERR arhiivist ning tulemust näeb Aapo Puki kodulehel.

"Kõige olulisem on, et selle inimese tunne tuleks siia peale. Ma mäletan, et päris noorena tundsin ma, et hea kompliment oli: "See ei ole päris fotograafiliselt see inimene, aga selle inimese tunne on seal." Siis ma sain aru, et see on see, mille järele ma tahaks minna portreekunstniku karjääris," ütles Pukk.

“Ma vaataksin ja julgustaksin tänaseid tegijaid ja noori, et igast ütlemisest ei tasu välja teha ja ükskõik kui valus võib olla, püüa asjast suurem olla ja mine oma teed pidi,” soovitas Pukk. “Täna ma tean tagantjärele, et mida kangem on ütlemine või mida kõvemalt su vaenlane ütleb, seda vingemat asja sa teed – ja siis vajuta pedaali!"”.

Reet Linna ja Aapo Pukk. Foto: Kairit Leibold / ERR

Reet Linna ja Aapo Pukk. Foto: Kairit Leibold / ERR

Portree arengut näeb timelapse'ina alates telesaate lõpuks valminud staadiumist kuni lõpplahenduseni. Timelapse on kiire ja lihtne viis protsessi näitamiseks. Videos kasutatud läbiv valge foon annab edasi lõuendi efekti. Montaaži ülesehitus on lihtne – algustiiter, detailplaan, tervikmaal, saate osa ja selle vältel toimunu, portree areng ning lõpugraafika.

Aapo Pukk on eesti portreekunstnik, kes on maalinud hulgaliselt tuntud eestlasi kultuuritegelastest poliitikuteni. Pukk on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Vabagraafikute Ühenduse, Ameerika Portreekunstiühingu PSOA ja California Kunstiühingu liige.

Videomontaaži saab vaadata Facebookis ja Instagramis. Aapo Puki maalimise lõiku “Ringvaatest” saab vaadata siit ning tervet saadet saab järgi vaadata ERR arhiivist. Täispilti pastellmaalist saab vaadata Facebookist ja Instagramist.

Videomontaaži või muu videoteenuse hinnapäringuks võta meiega ühendust aadressil info@walgus.ee või kasuta kodulehel olevat kontaktivormi.