Angle Up

Noorsootöö nädala videosari: vaimne tervis

 

Üle-eestiline noorsootöö nädal 11 leidis aset 22.–30. novembrini 2021. Sel aastal oli noorsootöö nädala fookuses vaimne tervis ja digitaliseerumine – asuti lahti harutama ja mõtestama käesoleva aja vaimse tervise ja digitaliseerumisega seotud väljakutseid ja loomulikult ka võimalusi.

Haridus- ja Noorteameti tellimusel valminud videoklippides jagasid erinevatest Eesti paikadest pärit noorsootöötajad ning noored oma kogemuslugusid vaimse tervise probleemidest ja nende ületamisest.

Restart nimetust kandvates videotes jagavad noortevaldkonna töötajad kolleegidega oma edulugusid, kuidas nad on ületanud oma vaimse tervise raskusi. Võrumaalt pärit Ave-Liis andis oma videos kasulikke nõuandeid, kuidas töö ja eraelu vahel õiget tasakaalu leida ja säilitada.

Paide tüdruk Janely jagas oma lugu söömishäirega võitlemisest.

Noortevaldkonna töötaja Maria jagas oma lugu teekonnast tervema iseendani – sellest, kuidas ta võitles pikalt depressiooniga, enne kui taipas, et midagi on valesti.

Rollide paljusus on meie elu lahutamatu osa ja nende keskel on lihtne ennast ära kaotada nii, et endalegi ootamatult on töö ja vaba aeg põimunud üheks. Kuidas elada selliselt, et sinu töö ja eraelu vahel valitseks tasakaal? Ühte retsepti selleks ei ole, aga siin videos pakub noorsootöötaja Kätlin mõned mõtted…

Kes palju teeb, see palju jõuab. Aga mõnikord kaob motivatsioon ning tuleb seda uuesti leidma asuda. 18-aastane Ranel käsitles oma videos teemat, kuidas leida uuesti motivatsiooni ja miks on tähtis tegeleda hobidega?

16-aastane Aleksandra jagas meiega oma lugu, mis sai alguse juba lasteaias. Sellest ajast peale koges ta kiusamist kuni 7. klassini… Kuidas see kõik lahenes?

17-aastane Evelin võitles mõnda aega anoreksiaga, kuid suutis sellest omal käel jagu saada.

Videod avaldati Teeviit Facebooki lehel ning YouTube'i kanalis. Kui puutud kokku sarnaste probleemidega, mida videosarjas kirjeldatakse, siis leiad erinevaid materjale ja rohkem infot abi saamise võimaluste kohta Peaasi.ee kodulehelt.

Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Koolipsühholoogide Ühingu koostöös on avatud tasuta koolipsühholoogide nõuandetelefon, kuhu on oodatud helistama kõik laste ja noortega töötavad inimesed, lapsevanemad ning õpilased. Nõuandeliini eestikeelne number 1226 vastab esmaspäevast reedeni kl 16–20 ning venekeelne number 1227 teisipäeviti kl 16–20.

Täname Paide Gümnaasiumit, Pääsküla Kooli ja Viimsi Noortekeskust, kes andsid meile lahke loa oma ruume klippide filmimiseks kasutada.

Videoteenuste tellimiseks kirjuta aadressil info@walgus.ee või kasuta kodulehe kontaktivormi. Vaata lisaks: videograafia ja videosein.

Toimetas Erlich Lõwi