Angle Up

Hea naaber: tasuta blanketid abistamiseks

 

Blanketid abivajajatest naabritele info edastamiseks. Kujunduse autorid: Sten Reemet ja Erlich Lõwi

Elame ebaselgetel aegadel, kus iga päev toob kaasa ärevusttekitavaid uudiseid. Märkimisväärne osa Euroopa riike on võtnud suuna piirangute vähendamisele, et eriolukorra majanduskahjusid leevandada. Teised valitsused on ettevaatlikumad ega tõtta piirangutest loobuma, viidates uue haiguspuhangu ohule.

Korrusmaja Tallinnas. Kodune isolatsioon on vajalik nii meie endi kui ka teiste tervise hoidmiseks.
Foto: Madli Kärt Ollisaar / Walgus

Suur osa inimestest on koduse karantiini ajal olnud sisuliselt luku taga. Vanemaealistel ei tasugi oma elukohast välja minna, sest nad on riskigrupis ja koroonaviirus ohustab neid palju rohkem kui teisi.

Meie põhivajadused püsivad aga endised. Poes on vaja regulaarselt toiduvarusid täiendada, sest ei saa ju ainult kuivtoidu peal elada ning ka õige toitumine on osa viirushaiguste vältimisest. Apteegist on vaja ravimid osta ja postkontorist pakid ära tuua, koer tahab jalutamist ning vahel oleks hea lihtsalt kellegagi meeldivalt vestelda, et oma mõtetega mitte üksi jääda.

Ka eriolukorras tuleb igapäevane toidulaud hoida mitmekesise ja tasakaalustatuna.
Foto: Scott Warman / Unsplash

Hea oleks valida üks naaber või tuttav, kes korraga rohkem sisseoste teha saab, sest mida vähem inimesed ringi liiguvad ja mida vähem on sotsiaalseid kontakte, seda väiksem on nakkusoht.

Uus aeg pakub ühtlasi uusi võimalusi märgata ja distantsi hoides suhelda nendega, kellega suurtes korrusmajades tegelikult iga päev lähestikku elatakse. Pole midagi imestada, kui tavaolukorras pole mõne naabriga aastaid olnud põhjust juttu teha, hea kui trepikojaski “tere” vahetatakse.

A4 blankett: “Head naabrid!”

Omapoolse panusena kriisi mõjude leevendamiseks kujundasime prinditavad blanketid, mida saab tasuta alla laadida ja kasutada kortermajades naabritele info edastamiseks. Blankettidele saab abipakkuja kirjutada oma kontaktandmed ja täpsustada, milliste toimingutega on võimalus abistada.

A4 formaadis ankeeti saab printida ja kinnitada trepikoja või korteriühistu teadetetahvlile. Mustvalget printerit kasutades jäävad kujunduse rohelised osad tumehallid. Paberiks võib kasutada tavalist 80 g/m² koopiapaberit.

Üleskutse on esitatud eesti, vene ja inglise keeles. Olemas on lahtrid, kus täitja saab ära märkida, kas saab naabrile abi pakkuda poes käimise, koera jalutamise või lihtsalt sõbraliku vestlusega.

Ankeedi võib üles panna ühistu esimees või ka mõni teine aktiivne korteriühistu liige. Kui oled kord oma numbri kirja pannud, aga hetkel aidata ei jaksa, võib ankeedis alati oma nime maha tõmmata. Elu on täis ootamatusi ja pole välistatud tänane abipakkuja võib tulevikus ka ise abi vajada. Oleme siis mõistvad ja vajadusel pakume tuge!

A6 kaart: “Hea naaber!”

A6 kaart naabrile (1 tk lehel). Isiklikumaks pöördumiseks, naabrile postkasti või ukse vahele jätmiseks. Kaardi tagumisele küljele, kus trükki pole, võib kirjutada või joonistada oma tervitussõnumi.

Printimisel soovitame valida dialoogiaknas Actual size (Tegelik suurus) või Page Scaling: None (Lehekülje mastaapimine: puudub), muidu võib kaardi üle terve A4 lehe printida.

A6 kaart (4 tk lehel): “Hea naaber!”

A6 kaart naabrile (4 tk lehel). Kui on soov kaarte mitmele naabrile jätta ja printeripaberit paremini ära kasutada, tegime ka laotuse, kus neli A6 kaarti on A4 lehele kokku paigutatud.

Eriolukorra juhised

Muuhulgas kutsume blankettidel üles jälgima ja järgima eriolukorra juhiseid. Täpne ja usaldusväärne info Eestis välja kuulutatud eriolukorra kohta on kättesaadav kriis.ee lehel. Asjakohast infot saab kriisiinfotelefonilt 1247. Koroonaviirushaiguse COVID-19 kohta saab lugeda rohkem Terviseameti kodulehel.

Juhul, kui Tallinna elanik vajab abi, siis saab oma abivajaduse lisada vabatahtlike platvormi "Kogukond aitab" lehel asuvasse vormi. Loe lisa: Aita naabrit – juhised abistamiseks kogukondadele ja vabatahtlikele ning Vabatahtlikud üle Eesti on valmis pandeemia ajal aitama.

Soovitused kaubanduskeskuste külastamiseks eriolukora perioodil:

  • Külasta kauplusi nii harva kui võimalik, planeeri vajalike toodete ostmist pikema perioodi peale.

  • Planeeri külastus väljaspool tippaega.

  • Käi poes üksinda ja hoia teiste külastajatega 2-meetrist distantsi.

  • Osteldes ära puuduta kaupa ilma põhjuseta.

  • Pakendamata kujul ostetud puu- ja köögiviljad vajavad kodus korralikku pesemist, soovitame üle pesta ka pakendid.

  • Väldi ostude eest tasumisel sularaha kasutamist.

  • Kasuta nii palju kui võimalik kaupade koju tellimise võimalusi.

  • Pärast kaupluse külastamist pese kindlasti käed korralikult puhtaks.

Isikupärastamine

Mõtted ja ettepanekud, kuidas kujundust sinu elukohaga ja kogukonnaga paremini kohandada, mida kujunduses muuta või sinna lisada, on oodatud e-postiga info@walgus.ee või kodulehe kontaktivormi kaudu. Lisaks kujundusteenusele pakume Tallinnas ja Sauel ka trükiteenust ning transporti erinevatesse sihtkohtadesse üle Eesti.

Võta meiega julgelt ühendust, kuna üheskoos leiame head lahendused. Kõiki eriolukorra ja abivajajate toetamisega seotud heategevuslikke projekte teostame kas tasuta või soodustingimustel. Tuleme vastu ka ettevõtjatele, kes praegusel perioodil oma tegevust internetti kolivad, ja kuni 20. maini 2020 on meie digiteenused 20% soodsamad.