Angle Up

Tähenduse teejuhid #100: Siim Lill ja Paavo Matsin, "Ernst Enno igatsus"

 

“Tähenduse teejuhid” vestlusringil täitus sajas saade! Teetähisel räägiti Ernst Enno’st (1875–1934), kes oli üks Eesti Vabariigi laiahaardelisematest kultuuritegelastest. Saade juhatati sisse tema luuletusega “Igatsus”. Juubelisaate jäädvustas 4, detsembril Tartus Kuku Raadio stuudios Walguse kaamerasilm.

Edmund Burke’i Selts on kodanikeühendus, mille liikmed peavad oluliseks lääne tsivilisatsiooni alusväärtusi – üksikisiku vabadust ja vastutust, turumajandust ning riigivõimule seatud konstitutsioonilisi piiranguid. Seltsi liikmed astuvad vastu ohule, mida kujutavad endast nii poliitilise spektri vasak- kui paremtiivalt pärit totalitaarsed ideoloogiad.

Ernst Enno (Eesti Kirjandusmuuseum)

Ernst Enno (Eesti Kirjandusmuuseum)

Ernst Enno oli oma loomingult ja maailmavaatelt müstik. Paljud müstikud ütlevad, et peab lapseks tagasi saama ning Enno rõhutab oma luuletustes lapselikkust, mis teeb ta heaks lastekirjanikuks. Peale selle, kohtuvad Enno luules ka euroopalik sümbolism ja eesti rahvaluule, kuid oli huvitatud Idamaistest ja usufilosoofilistest ideedest. Teosoofilised ideed mõjutasid Ernst Enno loomingut Eesti kirjanikest enim. Tema loomingut võib iseloomustada kui igatsevat ja lüürilist.

2018. aasta märtsis alustanud kolmekõne “Tähenduse teejuhid” on Edmund Burke’i Seltsi saatesari ja lükati käima Hardo Pajula poolt. Peamiseks teda innustavaks jõuks oli uudishimu. Saates otsitakse kasvava ühiskondliku ärrituvuse põhjuseid. Pajula vestleb inimestega, kellest ta lugu peab ja asjadest, mis talle korda lähevad.

Praegusest olukorrast ja mitmetest muudatustest hoolimata õnnestus suure numbri saade Kuku Raadio Tartu stuudios ära pidada. Sajandas saates olid Hardol külas Siim Lill ja Paavo Matsin, kes arutasid Ernst Enno loomingu ja elu sündmuste üle. Siim Lill on eesti luuletaja, muusik, etenduskunstnik ja kultuurikorraldaja. Paavo Matsin on eesti õppejõud, kirjanduskriitik ja kirjanik.

Kuula “Tähenduse teejuhid” podcasti EBS-i Youtube’i kanalilt või kodulehelt. Uuri Edmund Burke’i Seltsi tegemisi nende Facebooki lehelt.

Saate või sündmuse jäädvustamiseks võta meiega ühendust aadressil info@walgus.ee või kasuta kodulehel olevat kontaktivormi. Vaata lisaks: Walguse videoteenused.

Toimetas Madli Kärt Ollisaar