Angle Up

TalTechi Andmelabori animatsioonid

 

Andmepõhised lahendused on sotsiaalsete probleemide lahendamisel muutumas üha populaarsemaks. Siiski on oluline tõstatada küsimus, kelle probleeme ja prioriteete  andmepõhised lahendused õigupoolest käsitlevad.

TalTechis ühiskonna ja andmete vahelisi seoseid uuriv Andmelabor on käivitanud koostöös Walgusega sellele ja mitmetele teiste sotsiaalteaduslike suurandmetega seotud küsimuste ja lahenduste üle arutlemiseks uue videosarja.

Sarja esimene epsiood – “Põgenike ümberasustamise algoritmide sotsiaalne jõud” – uurib andmeekspertide ja Süüria pagulaste vaatenurki põgenike ümberpaigutamise algoritmidele.

Video põhineb prof Anu Masso and dr Tayfun Kasapoğlu artiklil “Understanding power positions in a new digital landscape: perceptions of Syrian refugees and data experts on relocation algorithm”.

Ideaalid selle kohta, millised peaksid algoritmid olema või mida tegema, dikteerivad kaasaegse ühiskonna ja inimeste juhtimist. Täna valitsevad avalikus, era- ja kolmandas sektoris eri arusaamad andmelahenduste loomisest ja nende alusväärtustest.

Video “Andmepioneerid kui algoritmilise valitsemise ideaalide vahendajad” tutvustab andmetega tegelevate ekspertide ehk andmepioneeride kui algoritmilise valitsemise ideaalide vahendajate väljavaateid sotsiaalset heaolu tõstvaks algoritmiliseks juhtimiseks.

Loe pikemalt andmetega töötavate ekspertide ehk andmepioneeride rollist algoritmilise valitsemise ideaalide vahendamisel teemakohasest teadusartiklist.

Mida tähendab tohutute andmemahtude kättesaadavus sotsiaalteaduste jaoks? Kas meil on ikka vaja sotsiaalteooriaid või piisab ühiskonna mõistmiseks ka kasutatavast andmehulgast ja selle asjakohasest analüüsist? Nende küsimustega tegeleb sarja kolmas video, “Suurandmed ja sotsiaalteooriate tähtsus”. Loe pikemalt teemakohasest artiklist.

Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudis asuv Andmelabor koondab endas mitmeid tunnustatud ja tuntust koguvaid teadlasi erinevatest valdkondadest nagu infosüsteemid, arvutuslik sotsiaalteadus, avalik haldus ja kriitiline sotsioloogia, meedia- ja kommunikatsiooniuuringud, tehnoloogia filosoofia.

Sotsiaalteaduslike suurandmete professor Anu Masso juhtimisel uuritakse laboris sageli läbipaistmatuid seoseid (suur)andmete, tehnoloogia ja üksikisikute ning ühiskonna vahel laiemalt, et mõista ja lahendada sotsiaalsest andmetöötlusest tingitud sotsiaal-kultuurilisi muutusi, tagajärgi ja tagasilööke. Vaata rohkem Andmelabori kodulehelt.

Animatsioonivideote tellimiseks kirjutage aadressil info@walgus.ee või kasutage kodulehe kontaktivormi. Vaata lisaks: videograafia, animatsioon.

Taltechi Andmelabori animatsioonivideod, Walgus 2020–2021: