Angle Up

Tähtteose kiirkursus: „Kevade”

 

Emakeelenädalal avalikustas Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing mängulised videod tuntud ja vähemtuntud eesti kirjandusteostest. Kevade alguse puhul süüvime tuntud Oskar Lutsu teosesse "Kevade". Videosari valmis Eesti Kirjanike Muuseumide Ühingu ja Walguse koostöös.

Oskar Luts (1887–1953) oli eesti kirjanik ja farmatseut. Noore Lutsu hinge jätsid sügava jälje Palamuse kool ja kaaslased. Kooliaegsed mälestused jõudsid hiljem "Kevade" lehekülgedele ja mälestusraaamatusse "Vaadeldes rändavaid pilvi".

Luts on tuntud eelkõige rahvaliku realistliku proosa poolest, milles ta lõi ilmekaid varjundirohkeid olupilte. Kirjandusteadlase Heino Puhveli sõnul on Lutsu stiilile omased "huumor ja sentimentaalne pehmus", mis annavad ta realismile "leebe varjundi". "Seepärast on O. Lutsu nimetatud ka sentimentaalseks realistiks." Leebe huumori ja sentimentaalsuse tõttu on Lutsu sageli võrreldud ka Charles Dickensiga, ehkki Luts pole pikemaid romaane kirjutanud.

Kaader videost: "Kevade" käsikiri, millega Lutsul oli omajagu kirjastamisraskusi.

Kaader videost: "Kevade" käsikiri, millega Lutsul oli omajagu kirjastamisraskusi.

Oskar Lutsu kirjanduslik tee sai hoo sisse luuletajana. 31. jaanuaril 1907 on ta dateerinud luuletuse "Elu", mis ilmus tema trükidebüüdina Thomas Oskary nime all 15. veebruaril 1907 Postimehe teisel leheküljel. "Kevade" esimese osa ilmumiseni jäi viis aastat.

20210320_TKK0002_elu_A.jpg

"Elu"

Üks ainus silmapilk on elu,
Kahest igawikust piiratud:
Üks nendest see, mis enne oli,
Ja teine, mis on pärast meid.

Pea meeles, inimene, –
See on ainus silmapilk!
See läheb ja ei tule
Siis enam tagasi.

Päew läheb mööda…
Aasta läheb… ja ajaratas
Käib hirmsa kiirega. Ja
Ennem kui sa arwad
On käes ju lõpp.

Kuid enne aga,
Kui kätte jõuab öö,
Meid kutsub, ootab
Weel tegemata töö.

Sest unistuseks elu
Wõib olla ainult sellele,
Kes magab ja ei kuule
Siis äratuse häält.

Üks ainus silmapilk on elu,
Kahest igawikust piiratud:
Üks nendest see, mis enne oli,
Ja teine, mis on pärast meid.

Loe tähtteoste kiirkursuse kohta lähemalt Eesti Kirjanike Muuseumide Ühingu ja ERR kodulehelt. “Kevade” animatsioonivideo ilmumist kajastas ka Apollo raamatuportaal.

Animatsiooni või õppevideo loomise soovi korral võta meiega ühendust aadressil info@walgus.ee või kasuta kodulehel olevat kontaktivormi. Vaata lisaks: Tähtteose Kiirkursus: „Tõde ja Õigus”, Walguse videoteenused, animatsioon.

Toimetas Madli Kärt Ollisaar