Angle Up

Tähtteose kiirkursus: „Mureliku suuga”

 

Emakeelenädalal avalikustas Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing mängulised videod tuntud ja vähemtuntud eesti kirjandusteostest. Marie Underi sünniaastapäeva puhul süüvime tema 1942. aastal ilmunud luulekogusse "Mureliku suuga". Video valmis Eesti Kirjanike Muuseumide Ühingu ja Walguse koostöös.

Marie Under (1883–1980) oli eesti naisluuletaja, keda on nimetatud eesti luule hingeks. Ta kuulus isiklikku tundeluulet viljelevasse “Siuru” rühmitusse ja saavutas luuletajamaine esikkoguga “Sonetid”. Samuti kuulus ta ka kirjandusrühmitusse Tarapita. Ta oli Eesti Kirjanike Liidu asutajaliikmeid ning mitme kodu- ja välismaise organisatsiooni auliige.

Esimestes värsikogudes “Sonetid” (1917), “Eelõitseng” ja “Sinine puri” (mõlemad 1918) avaneb Underi ere anne kujundiküllases armu- ja looduselamuste kujutamises. Eesti kirjandusavalikkus ei olnud toona veel harjunud nii julge, isikliku ja ebatavaliselt vahetu ning elujaatava luulelise eneseväljendusega. Underi varasem luule on sensuaalne, täis intensiivseid loodus ja armastuselamusi. Järgnevates luulekogudes toimub luuletaja loomingus oluline teisenemine.

Kaader videost: Ants Laikmaa pastellmaalmaal "Mutti. Marie Underi portree", 1904.

Kaader videost: Ants Laikmaa pastellmaalmaal "Mutti. Marie Underi portree", 1904.

Marie Under sai luuletajana hoo sisse 2. augustil 1904, kui ta avaldas pseudonüüm Mutti alt Postimehes esimese luuletuse, milleks oli armastusluule  "Kuidas juhtus...". Luuletus väljendab Underi rõõmu andeka sõbra, Ants Laikmaa, leidmise üle ning algas avameelse pöördumisega:

Kuidas juhtus, et sind nägin,
Kõige kallim inime,
Kõige kallim, kõige kaunim,–
Kuidas kokku tulime?

Loe tähtteoste kiirkursuse kohta lähemalt Eesti Kirjanike Muuseumide Ühingu ja ERR kodulehelt. “Mureliku suuga” videot võtsid kajastada Apollo Raamatuportaal ning Underi ja Tuglase Kirjanduskeskus.

Animatsiooni või õppevideo loomise soovi korral võta meiega ühendust aadressil info@walgus.ee või kasuta kodulehel olevat kontaktivormi. Vaata lisaks: Tähtteose kiirkursus: „Tõde ja õigus”, Tähtteose kiirkursus: „Kevade”, Walguse videoteenused, animatsioon.

Toimetas Madli Kärt Ollisaar