Angle Up

Eduard Vilde animatsiooniklipid

 

26. veebruarist kuni 11. märtsini 2020 elustusid üle Tallinna digiekraanidel Vilde muuseumi arhiivfotod Eduard Vilde 155. sünniaastapäeva puhul. Animatsiooniklipid valmisid Makaak Meedia ja Walguse koostöös.

Eduard Vilde sündis 4. märtsil 1865. aastal ning ta oli Eesti esimene krimi-, nalja-, reisi- ja romaanikirjanik, samuti teatri- ja kirjanduskriitika alusepanija. Ta tuli kirjandusse 1880. aastail vähese kunstilise viimistlusega põnevusjuttude ja naljalugude menuka ning erakordselt viljaka autorina. Temast sai eesti kriitilise realismi algataja ning realistliku meetodi propageerija.

Vilde peateoseks on ajalooliste romaanide triloogia “Mahtra sõda”, “Kui Anija mehed Tallinnas käisid” ja “Prohvet Maitsvet”. Tuntud teosed on ka draama “Tabamata ime”, komöödia “Pisuhänd” ja romaan “Mäeküla piimamees”. Teoste alusel on loodud ka mängufilme.

Eesti Vabariik otsustas kinkida kirjanik ja diplomaat Eduard Vildele (1865–1933) tema 60. sünnipäevaks maja koos rohu- ja aiamaaga. Pärast pikki otsinguid leiti 1927. aastal hoopis sobiv 6-toaline korter riigile kuuluvas kastellaanimajas. 

Eduard Vilde muuseum avati 29. augustil 1946. aastal. Hoones on säilinud 1920. aastate interjöör annab ilmeka sisevaate Eesti 20. sajandi ühe menukama ja mõjukama kirjaniku isikliku maailma ja ajastusse. Hoone välisfassaad renoveeriti 2015. aastal. Tulekahjus kannatada saanud külgmised hooned restaureeriti 2009. aastal ja need kuuluvad Presidendi kantseleile.

Animatsiooniklippide jaoks vajalikud kaadrid said jäädvustatud green screenil ehk rohelisel taustal sarnaste valgusskeemidega nagu originaalfotodel. Rohelist tausta kasutatakse ka taustprojektsioonidel.

Uuri rohkem möödunud sündmusest Tallinna Kirjanduskeskuse kodulehelt ja loe uudist Eduard Vilde 155. sünnipäeva kohta Sirbist.

Animatsioonvideo tellimiseks võta meiega ühendust aadressil info@walgus.ee või kasuta kodulehel olevat kontaktivormi. Vaata lisaks: Walguse animatsiooniteenused.

Toimetas Madli Kärt Ollisaar